מיסוי פרישה לפנסיה הוא נושא סבוך במיוחד, כמו מרבית הסוגיות הקשורות למיסים שאנחנו משלמים למדינה. מיסוי החיסכון הפנסיוני הוא גם נושא בעל חשיבות רבה, מפני שהוא משפיע במידה ניכרת על הכסף הפנוי של מי שיצא לגמלאות וכבר לא מקבל שכר שוטף. בעמוד זה תמצאו מידע רלוונטי ועדכני, וכדאי לקרוא את כולו כדי לדעת איך להתנהל נכון כשמועד היציאה לפנסיה מתקרב.
העקרונות הבסיסיים של מיסוי פרישה לפנסיה
- פנסיה היא הכנסה החייבת במס – התשלומים המתקבלים מהחיסכון הפנסיוני הינם הכנסה לכל דבר. בין אם יש לכם קרן פנסיה ובין אם ביטוח מנהלים או קופת גמל, בין אם תבחרו למשוך סכום כסף גדול בבת אחת מיד עם הפרישה מעבודה ובין אם כל הסכום יתורגם לקצבאות חודשיות, בכל מקרה המדינה רואה בכך הכנסה החייבת במס.
- מדרגות המס – מיסוי פרישה לפנסיה מתנהל על בסיס עיקרון ההדרגתיות: ככל שהקצבה החודשית גבוהה יותר, כך שיעור המס עולה, בדיוק כמו שכר עבודה. פירוט בפסקה הבאה.
- פטורים אפשריים – ישנן מספר דרכים להפחית את חבות המס, וכולן יפורטו בעמוד זה.
מדרגות המס החלות על קצבה פנסיונית
נכון ל-2023 מדרגת המס הראשונה היא עד לסכום של 6,791 ש"ח לחודש ועליה משלמים מס בשיעור 10%. המדרגה הבאה היא 6,791-9,730 ש"ח ובה שיעור המס הוא 14%. על סכומים שבין 9,731 ל-15,620 ש"ח משלמים 20%, ומדרגות המס הבאות הן 31%, 35% והגבוהה ביותר 47% (על הכנסה של מעל ל-45,180 ש"ח בחודש).
לדוגמה: אם קצבת הפנסיה היא 11,000 ש"ח, חבות המס עומדת על כ-1,350 ש"ח (10% על הסכום עד 6,790, עוד 14% על 2,940 השקלים הבאים, ו-20% על הסכום שבין 9,731 ש"ח ל-11,000).
מיסוי פרישה לפנסיה כשממשיכים לעבוד
בשנים האחרונות יותר ויותר ישראליות וישראלים בוחרים להמשיך לעבוד גם אחרי גיל הפרישה מעבודה. יש לכך מספר סיבות, ובהן הרצון לשמר תחושת חיוניות וגם הצורך בהכנסה גבוהה יותר מהקצבה הפנסיונית. במקרים אלה ייתכן שכדאי לדחות את תחילת מימוש החיסכון הפנסיוני למועד הפרישה בפועל. אם ההחלטה היא להתחיל לקבל בכל זאת פנסיה, במקביל לשכר מעבודה, חשוב מאוד לבצע תיאום מס – ללא הליך זה, שמתנהל מול רשות המיסים, התוצאה תהיה גביית מס בגובה 47% על כל הסכום, וחבל.
נקודות הזיכוי של כל אזרחי ישראל
עיקרון חשוב נוסף לגבי מיסוי פרישה לפנסיה זהה גם כן למיסוי ההכנסות מעבודה או מעסק: לכל אזרחי המדינה מוענקות נקודות זיכוי, וכל נקודה מתורגמת להפחתת גובה המס שיש לשלם. הבסיס הוא 2.25 נקודות זיכוי לפנסיונרים ו-2.75 נקודות זיכוי לפנסיונריות. כמו כן ניתנת נקודה נוספת אם בן/בת הזוג לא עובדים.
נכון ל-2023, ערכה של נקודת זיכוי הוא 235 ש"ח (הערך מתעדכן אחת לשנה אבל ההבדלים לא משמעותיים). בהתאם פנסיונר נהנה אוטומטית מהפחתה של כ-530 ש"ח בגובה המס על קצבת הפנסיה, ואילו אצל נשים נקודות הזיכוי מובילות להפחתה של כ-650 ש"ח.
לדוגמה: פנסיונרית עם קצבה בגובה 11,000 ש"ח אמנם נדרשת לתשלום של כ-1,350 ש"ח למס הכנסה, אבל בפועל תשלם רק 700 ש"ח (וכאמור ישנן הטבות שגם אותן חשוב לקחת בחשבון – ולממש).
מיסוי פרישה לפנסיה – הפטור יקר הערך
הסוגיה החשובה ביותר לגבי מיסוי פרישה לפנסיה היא הפטור האפשרי על תשלום המס, או לפחות חלק ממנו. לפטור זה ישנה תקרה שמחושבת על-פי נוסחה מורכבת. נכון ל-2023 תקרת הפטור היא 4,742 ש"ח לחודש או 853,620 ש"ח על כלל הסכום שבחיסכון.
מימוש הפטור מוביל במקרים רבים להיעדר צורך לשלם מס הכנסה על הקצבה הפנסיונית. לדוגמה, אדם שיצא לגמלאות וחושבה עבורו קצבה פנסיונית של 10,000 ש"ח בחודש. מאחר שישנו פטור על 4,742, המס יחושב על קצבה של 5,258 ש"ח בלבד (10,000-4,742). על סכום זה יש לשלם מס בשיעור 10%, כלומר כ-525 ש"ח, וכשמשקללים את השפעת נקודות הזיכוי, התוצאה היא אפס מס.
משיכת כספי פיצויים והקשר שלה למיסוי הפנסיה
תקרת הפטור האפשרי על כספי הפנסיה היא כאמור כ-853,620 ₪ . חשוב לדעת כי מהתקרה הנ"ל מופחתים סכומי הכסף שנמשכו מתוך רכיב הפיצויים שבחיסכון הפנסיוני. הכלל הנ"ל תקף לגבי 32 השנים שקודמות למועד היציאה לפנסיה, כלומר כבר מסביבות גיל 30-35. עוד חשוב לדעת שעל כל שקל שנמשך מרכיב הפיצויים, מופחתים שקל ו-35 אגורות מתקרת הפטור. בהתאם מי שמשך 60,000 ש"ח יגלה שתקרת הפטור שלו היא כ-720,000 ש"ח בלבד (800,000-1.35*60000). מומלץ – גם בגלל ההשפעה על תקרת הפטור וגם כדי להשאיר מקסימום כסף בחיסכון הפנסיוני – להימנע ממשיכת כספי פיצויים, אלא אם כן אין ברירה.
יש לציין כי בעקבות תיקון 190,מי שסיים העסקה לפני שנת 2012 וביצע פדיון של כספי פיצויים פטורים בהתאם לנוסחת השילוב, יוכל להנות מפטור מלא על הקצבה או היוון הקצבה במידה ועברו 15 שנה למועד קבלת הקצבה מיום פדיון הפיצויים הפטורים.
איך מממשים את הפטור ממס על הפנסיה?
על-מנת לנצל את ההטבה המשמעותית ולהפחית במידה ניכרת את חבות המס על הקצבה הפנסיונית או על משיכה חד-פעמית מקרן הפנסיה (או ביטוח המנהלים / קופת הגמל), נדרשת פעולה ספציפית מול רשות המיסים. הפעולה נקראת קיבוע זכויות, וחשוב להדגיש שמי שלא יבצע אותה ייאלץ לשלם את מלוא המס על הפנסיה – רשות המיסים לא תממש את אופציית הפטור מיוזמתה. לצורך הליך זה יש למלא טופס שנקרא 161ד', אשר משמש גם כדי ליידע את רשות המיסים לגבי אופן החלוקה של החיסכון הפנסיוני (כלומר כמה כסף יימשך בבת אחת וכמה יומר לקצבאות חודשיות).
איך להתנהל נכון בכל הסוגיות של מיסוי פרישה לפנסיה?
ההמלצה החשובה ביותר לגבי מיסוי פרישה לפנסיה היא להיערך נכון מראש – וכך לשלם למדינה רק את המינימום ההכרחי. ייעוץ ספציפי לגבי מיסוי הכספים הפנסיוניים, וכן ייעוץ מקיף לקראת הפרישה מעבודה, הם שניים מהשירותים שמעניקה אג'נדה על בסיס ניסיון של שנים רבות. הייעוץ והעזרה ניתנים ממומחים בעלי רישיון פנסיוני של משרד האוצר, תוך התאמה אישית למאפיינים הספציפיים של כל אדם. אג'נדה חרטה על דגלה שקיפות מוחלטת, וכחלק מכך השירות ניתן מתוך יושרה מלאה ועם הסברים מפורטים, בשפה בהירה ובגובה העיניים – כך שתוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר עבורכם ולשלם מינימום מס על כספי הפנסיה יקרי הערך.