איזון אקטוארי בקרן פנסיה הוא מונח מקצועי שיש לו השפעה גם על ציבור החוסכים והחוסכות באמצעות מכשיר פנסיוני זה. בהתאם כדאי מאוד להתעמק בו מעט, להבין מדוע נדרש מנגנון כזה וכיצד הוא בא לידי ביטוי בדוחות ששולח הגוף שמנהל את קרן הפנסיה.
מדוע נדרש איזון אקטוארי בקרן פנסיה?
כל קרנות הפנסיה כוללות מנגנון איזון אקטוארי, והסיבה לכך היא העיקרון שעליו מבוסס החיסכון באפיק זה. העיקרון הוא עיקרון הערבות ההדדית, כשמבחינה זו יש הבדל מהותי בין הכיסויים הביטוחיים בקרנות הפנסיה לבין הכיסויים הביטוחיים בחברות הביטוח: בחברת הביטוח, כשמתקבלת תביעה עקב התרחשות אירוע שמצדיק את הפעלת הפוליסה, החברה היא זו שמשלמת ללקוח את הפיצוי או השיפוי.
לעומת זאת, בקרנות הפנסיה המצב שונה. בהקשר זה כדאי לזכור שהכסף שמופקד מדי חודש לקרן הפנסיה משמש ברובו לחיסכון לטווח הארוך, וליתר דיוק לשלב החיים שלאחר הפרישה מעבודה. יחד עם זאת חלק מהכסף משמש למימון כיסויי הביטוח בקרן הפנסיה – ביטוח חיים וביטוח נכות (אובדן כושר עבודה).
הגופים שמנהלים את קרנות הפנסיה שומרים את הסכומים שמיועדים למימון הכיסויים הביטוחיים בחשבון נפרד (עתודה). כשמתקבלת תביעה עקב מוות בטרם עת (עוד לפני ההגעה לגיל הפרישה מעבודה) או בשל אובדן כושר עבודה משמעותי, התשלום לתובעים (החוסך במקרה של נכות או בני המשפחה במקרה של מוות) יבוצע מתוך העתודה.
בסוף כל רבעון מחשבת החברה שמנהלת את קרן הפנסיה כמה כסף שולם ע"י כל החברים בקרן לטובת הכיסויים הביטוחיים, וכמה כסף שולם עבור התביעות הנ"ל. אם נותר בקופה עודף, מחלקים את הסכום בין כל העמיתים בקרן. אם סך התשלומים גבוה מסך הגבייה, התוצאה היא גירעון אקטוארי. במקרה כזה הגוף שמנהל את הקרן יגבה את ההפרש מהעמיתים. זוהי למעשה המהות של מנגנון איזון אקטוארי בקרן פנסיה – חלוקת כספים לחוסכים או גביית סכום נוסף, בהתאם למצב התביעות בכל פרק זמן.
כיצד ניתן לראות בדוח השנתי את ההשפעה של איזון אקטוארי בקרן פנסיה?
בדוח השנתי שמפיקים כל הגופים שמנהלים קרנות פנסיה עבור הציבור מופיעה השורה "עדכון יתרת הכספים בגין מנגנון איזון אקטוארי". ליד שורה זו יופיע הסכום שהחברה שילמה לחוסך הספציפי אם היה עודף אקטוארי, או לחילופין הסכום שירד מהחיסכון אם היה גירעון אקטוארי. במקרה של עודף, הסכום בשורה הנ"ל יהיה חיובי, ובמקרה של גירעון – שלילי. הסכום משתנה באופן טבעי בהתאם לנסיבות, כשבדרך כלל מדובר על מאות שקלים בשנה ולפעמים גם אלפי שקלים.
היתרונות של מנגנון איזון אקטוארי בקרן פנסיה
מצד אחד מנגנון איזון אקטוארי בקרן פנסיה חושף את החוסכים והחוסכות לסיכון מסוים – אם יתקבלו תביעות רבות, ייווצר גירעון אקטוארי משמעותי, והחיסכון הפנסיוני ייפגע. עוד כדאי לקחת בחשבון שהמטרה של הפקדת הכספים היא חיסכון לגיל הזקנה ואף אחד לא רוצה להפוך לחלק מחברה מבטחת ולהידרש להשתתף בתשלומים.
מצד שני, בזכות עיקרון הערבות ההדדית יכולות החברות שמנהלות את קרנות הפנסיה להציע לחוסכים את שני הביטוחים החשובים – כאמור למקרי מוות (שארים) ולמקרים שבהם האדם לא יכול לפרנס את עצמו יותר (נכות) – בעלות נמוכה במיוחד. מאחר שמדובר בשני ביטוחי חובה עבור מי שבוחר או בוחרת לחסוך בקרן פנסיה (בניגוד לביטוחי המנהלים וקופות הגמל), זהו חיסכון לא מבוטל, כך שבשורה התחתונה המנגנון מהווה יתרון.
האם האיזון האקטוארי משפיע גם על מי שכבר מקבל קצבה פנסיונית?
כן. החישוב מעט שונה בין חוסכים פעילים לבין פנסיונרים של קרן הפנסיה, אבל ככלל מנגנון האיזון האקטוארי משפיע גם על גובה קצבת הפנסיה (למרות שאחרי הפרישה מעבודה והתחלת קבלת הקצבה, הביטוחים כבר לא רלוונטיים).
עוד כדאי לדעת שהעודף או הגירעון האקטואריים הם תמיד באחוזים. בהתאם ככל שיש יותר כסף בחיסכון הפנסיוני, כך הרווח או ההפסד בשקלים יהיו גבוהים יותר.
האם כדאי להשוות בין קרנות פנסיה על סמך המצב האקטוארי שלהן?
חיסכון פנסיוני הוא חיסכון לטווח ארוך של עשרות שנים. בתקופה כל כך ארוכה מן הסתם ייתכנו שינויים של ממש בעודף באקטוארי או בגירעון האקטוארי של כל חברה שמפעילה קרן פנסיה. יחד עם זאת ישנן חברות שמשתמשות באמצעים שונים כדי לצמצם את הסיכון לגירעון ולמקסם את הסיכוי לעודף – למשל גידור סיכונים באמצעות מבטחי משנה. אם קרן פנסיה מציגה עודף אקטוארי משמעותי במשך מספר שנים ברציפות, בהחלט ניתן לייחס לכך משקל מסוים בבחירה בינה לבין אופציות אחרות.
בכל מקרה חשוב להדגיש כי בחירת מוצר פנסיוני לא נשענת כמובן רק על אותו איזון אקטוארי בקרן פנסיה כזו או אחרת. ישנם עוד שיקולים, משמעותיים אפילו יותר, ולנוכח החשיבות העצומה של החיסכון הפנסיוני על רמת החיים במשך תקופה ארוכה (שהולכת ומתארכת בשל העלייה בתוחלת החיים), ההמלצה היא להיעזר במומחים בתחום. באג'נדה תמצאו צוות מיומן של סוכנים בעלי רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר וכן בעלי ניסיון רב – שיוכלו לעזור לכם להבין עוד יותר לעומק את מנגנון האיזון האקטוארי, וחשוב מכך, לבחור נכון חיסכון פנסיוני אופטימלי.