מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה היא שאלה שכדאי להתעמק בה מעט – בעיקר כשמתקרבים לגיל הפרישה מעבודה, אבל גם בשלבים מוקדמים יותר של החיים. בעמוד זה תמצאו תשובה מפורטת לשאלה ולצידה הסברים לגבי המרכיבים העיקריים של הפעולה החשובה. באופן טבעי המידע בעמוד זה הינו כללי, ועל-מנת לקבל תשובות לשאלות ספציפיות עבורכם ניתן ליצור קשר עם המומחים של אג'נדה.
כי אתם צפויים לחיות עוד 20 ואפילו 30 שנים אחרי היציאה לפנסיה
התשובה הראשונה לשאלה מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה היא העלייה המתמשכת בתוחלת החיים. אם בדורות הקודמים מי שיצא או יצאה לפנסיה חיו בממוצע עוד כעשור, ולפעמים אף פחות, בדורות הבאים הצפי הוא ל-20 ואפילו 30 שנות חיים לאחר גיל הפרישה מעבודה – כלומר פרק חיים משמעותי מאוד שמחייב היערכות מוקדמת.
למעשה ההבדל בין חיים אחרי תכנון פרישה לבין חיים ללא תכנון מקצועי עשוי להיות דרמטי, ולכן כדי לא לסיים את החיים כשאתם סובלים ממצוקה כלכלית (שמשפיעה מן הסתם גם על המצב הבריאותי ועל המצב הרגשי) מומלץ להשקיע בתכנון הפרישה.
כי 70 זה ה-50 החדש
במאה ה-21 ניתן לומר שבמידה רבה מובן מאליו מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה. מעבר להתארכות החיים, ניתן להבחין בשינוי משמעותי מאוד גם במהות החיים: גיל 50 כבר זכה זה מכבר לתואר "ה-30 החדש", ובהתאם 70 הוא ה-50 החדש – ואכן עבור רבים ורבות מבין היוצאים והיוצאות לפנסיה החיים בשלב זה מלאים בעשייה, תוכן והנאות.
באופן טבעי האנרגיות הגבוהות והרצון ליהנות לא מספיקים לצורך מיצוי החיים בגיל הזהב, אלא נדרשים גם משאבים כספיים – שאותם ניתן להבטיח רק עם תכנון פרישה מושכל.
מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה עוד לפני הפרישה?
נכון לשנת 2021, גיל הפרישה בישראל הוא 62 לנשים (שיעלה עם הזמן לגיל 65) ו-67 לגברים.
בכל מקרה, ישנו עוד מושג רלוונטי לשאלה מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה ובאיזה גיל: גיל הזכאות המינימלי. גיל זה עומד על 60, כלומר מי שמגיע או מגיעה לגיל 60 יכולים להתחיל לקבל קצבה על בסיס החיסכון הפנסיוני (אם כי היא תהיה נמוכה יותר בהשוואה למי שממתינים עד לגיל הפרישה, גם כי החיסכון נמוך יותר וגם כי הוא מתחלק על פני תקופה ארוכה יותר).
בנוסף ישנם כמובן נשים וגברים שממשיכים לעבוד גם אחרי גיל הפרישה, בין אם מבחירה ובין אם עקב כורח המציאות. גם במצב כזה מומלץ לבצע תכנון פרישה על-מנת למצות את הזכויות והמשאבים באופן חכם.
גם בגיל צעיר – מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה
למעשה, כל ההסברים הנ"ל מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה תקפים גם בגילאים צעירים יותר. סיבה אחת לכך שכדאי להקדים ולתכנן את הפרישה ובפרט לבנות חיסכון פנסיוני אופטימלי היא הריבית הנמוכה בעשור האחרון – נתון שמשפיע כמובן על התשואות בשוק ההון ובקרנות הפנסיה, ביטוחי המנהלים וקופות הגמל. סיבה שנייה היא העלייה בתוחלת החיים – אם אתם צריכים להבטיח למשל 25 שנים של רווחה כלכלית, כדאי לעשות זאת במשך 25 שנים לפני היציאה לפנסיה.
מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה כשמקבלים הצעה לפרישה מרצון?
מצב נוסף שבו השאלה מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה מתחדדת, וליתר דיוק מתעצמת חשיבות התכנון המקיף, הוא כשמקבלים הצעה לצאת לפנסיה מוקדמת – במסגרת הליך פרישה מרצון. בנוסף לרצון הטבעי להגיע להסכם הטוב ביותר האפשרי, ישנם גם שיקולי מס, ואפילו המועד הספציפי של הפרישה עשוי להשפיע – יש הבדל מבחינת אופן המיסוי של מי שיוצאים לפנסיה עד ה-30/9 בכל שנה ושל מי שיוצאים לפנסיה בשלושת החודשים האחרונים של כל שנה, ההבדל הוא באופן פריסת המס על פיצויים חייבים.
נתון נוסף שכדאי לקחת בחשבון בעיקר אצל עובדיה מדינה , רשויות מקומיות ואוניברסיטאות, הוא שפדיון ימי מחלה אפשרי רק אחרי גיל 55, ובאופן כללי כדאי לקבל את ההחלטה האם להיענות להצעת פרישה מרצון רק אחרי תכנון מקיף ומקצועי.
מה כולל תכנון פרישה?
אחרי שמבינים מדוע כדאי לעשות תכנון פרישה, כדאי גם להבין מה כולל התהליך. באופן עקרוני מדובר בשירות מודולרי, כלומר כזה שמותאם במדויק למאפיינים הספציפיים של כל אדם, אבל יש כמובן גם מכנה משותף.
ככלל, השלב הראשון בתכנון הוא מיפוי המשאבים הקיימים. הבסיס הוא המוצרים הפנסיוניים (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, קופת גמל כולל כספי הפיצויים שהצטברו עם השנים, קרן פנסיה כללית אם ישנה כזו, כלומר אם האדם מבטח שכר גבוה במיוחד, מעבר לתקרת ההפקדה לפנסיה ה"רגילה"), עליו יש להוסיף את החסכונות אם ישנם כאלה (קופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון, קרן השתלמות) ונכסים נוספים (דירה אשר מושכרת ומניבה הכנסה חודשית קבועה וכו').
במקביל יתבצע מיפוי צרכים לשלב שאחרי הפרישה מעבודה. בפרט מוקדשת תשומת לב לנושאי בריאות שעשויים להיות מרכיב משמעותי, לדרכים לעזור לילדים ו/או הנכדים מבחינה כלכלית ולכל תוכנית אחרת שיש לאדם לקראת הפרישה מעבודה.
על בסיס המידע הנ"ל ניתנות המלצות למיצוי המשאבים. בין השאר ההמלצות כוללות התייחסות לאופן משיכת הכסף מהמוצרים הפנסיוניים – בחלק מהמקרים ניתן למשוך חלק מהכסף באופן הוני, כלומר לקבל סכום גדול בבת אחת ואת היתרה במתכונת של קצבה חודשית, ונשאלת השאלה האם כדאי לעשות זאת. מצד שני חיסכון בקופת גמל להשקעה ניתן לתרגם לקצבה חודשית קבועה במקום למשוך בבת אחת, וגם זו אופציה שעשויה להיות משתלמת, בעיקר בזכות הטבת מס משמעותית.
באופן כללי שיקולי המיסוי הם כמובן חלק בלתי נפרד מתכנון הפרישה, וכך גם סוגיית ההעברה הבין דורית של ההון המשפחתי.
מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה בעזרת מומחים בתחום?
למעשה השאלה החשובה באמת היא לא מדוע חשוב לעשות תכנון פרישה אלא מדוע חשוב לעשות זאת בעזרתם של מומחים בתחום. לנוכח החשיבות העצומה של כל פעולה הקשורה בחיסכון הפנסיוני וההשפעה הניכרת שלה על שנות חיים רבות, ובגלל שכל בחירה עשויה להעלות או להפחית את שיעור המס, כדאי מאוד להפקיד את מלאכת התכנון בידיים מיומנות ומנוסות – באג'נדה פועל צוות של מומחים בעלי רישיון פנסיוני מטעם רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, ובעזרתו תוכלו להבטיח עתיד כלכלי ורוד גם אחרי הפרישה מהעבודה.