ביטול הטבת המס לפנסיונרים צפוי להיכלל בתקציב המדינה הקרוב, ולהשפיע באופן מהותי על כל מי שייצא לפנסיה וגם על מי שכבר יצא לפנסיה. במציאות הישראלית התזזיתית ורוויית האירועים הדרמטיים בימים אלה, הפגיעה בפנסיונרים, כלומר בכולנו, לא הגיעה לכותרות – אבל חשוב מאוד להבין מה משמעות ההחלטה. המידע בעמוד זה מפרט את הנזק שייגרם לחוסכים וכולל גם המלצות להתנהלות מושכלת. כמו כן תוכלו לקרוא כאן הסברים לגבי נסיבות מתן הטבת המס וגם שלילתה.
מהי ההחלטה לבטל את הטבת המס של הפנסיונרים?
כשמדברים על ביטול הטבת המס לפנסיונרים הכוונה היא למעשה הקפאת העלאת תקרת הפטור ממס הכנסה על החיסכון הפנסיוני.
רקע: בשנת 2012 שונתה פקודת מס הכנסה על-מנת לעודד את הציבור להיערך נכון לקראת גיל הפרישה מעבודה ובפרט להגדיל ככל האפשר את החיסכון. על-פי תיקון זה, שמספרו 190, נקבע כי שיעור הפטור המרבי ממס על החיסכון הפנסיוני יועלה בהדרגה: לפני התיקון שיעור הפטור (מתוך הקצבה) המזכה עמד על 35%, לאחריו הוא הועלה ל-43.5%, ב-2016 נרשמה עלייה נוספת ל-49%, עוד שדרוג יושם ב-2020 כששיעור הפטור כבר הגיע ל-52%, ועל-פי המתווה ב-2025 הייתה אמורה להתבצע פעימה נוספת – ולהעלות את שיעור הפטור ל-67%.
כעת דורשת ממשלת ישראל לבטל את ההעלאה שכבר הובטחה לחוסכים, כך שגם ב-2025 שיעור הפטור יהיה 52% בלבד.
איך ביטול הטבת המס לפנסיונרים ישפיע על מי שיוצאים לפנסיה?
שיעור הפטור הוא מתוך תקרת הקצבה המזכה. נכון ל-2023 עומדת תקרת הקצבה המזכה על 9,120 ש"ח לחודש. בהתאם גובה הפטור הנוכחי הוא 52% מתוך 9,120 ש"ח – שהם 4,742 ש"ח.
אמנם תקרת הקצבה המזכה עשויה להשתנות עם השנים, אבל לצורך החישוב נניח שגם ב-2025 היא תעמוד על 9,120 ש"ח. עפ"י המתווה המובטח לחוסכים, הם היו אמורים ליהנות מפטור ממס עד לסכום של 6,110 ש"ח (שהם 67% מתוך 9,120 ש"ח). בגלל החלטת הממשלה החדשה, גובה הפטור יישאר 4,742 ש"ח.
כלומר, החוסכים יידרשו לשלם מס על עוד 1,368 ש"ח מדי חודש. כמובן שגם מי שבוחר או בוחרת באופציה של היוון הקצבה, כלומר משיכת סכום כסף חד-פעמי מהחיסכון הפנסיוני, ייפגעו כתוצאה מההחלטה על ביטול הטבת המס לפנסיונרים: אי קיום ההבטחה יגרום לתשלום מס על עוד קרוב לרבע מיליון ש"ח (!)
ליתר דיוק, חוסכים שיבחרו בהיוון קצבה יידרשו לשלם מס על עוד 246,000 ש"ח, ועבור שיעור מס של 35% הנזק הוא 86,000 ש"ח. מן הסתם גם הפנסיונרים שמתרגמים את כל החיסכון הפנסיוני לקצבאות חודשיות יפסידו עשרות אלפי שקלים במצטבר לאורך תקופת הפנסיה עקב תשלום מס גבוה יותר מכפי שתוכנן.
מדוע החליטה הממשלה על ביטול הטבת המס לפנסיונרים?
תזכיר חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2023 ו-2024) מדבר על "שאיפה לשוויון". הנוסח המדויק הוא "כחלק מצעדי הממשלה לביצוע התאמות לשם התכנסות למסגרות הפיסקליות לשנת 2025 עד 2027, ובמטרה לצמצם הקצאות רגרסיביות כך שחלוקת משאבי המדינה תהיה שוויונית יותר… שיעור הפטור ממס החל על קצבה מזכה, על היוון קצבה ועל יתרת ההון הפטורה… אשר עומד בשנת 2020 עד 2024 על 52% יחול גם בשנת 2025 ואילך".
במילים פשוטות: אנשי משרד האוצר בראשותו של השר סמוטריץ' מחפשים מקורות להגדלת הכנסות המדינה, על-מנת שיוכלו לממן את ההוצאות הרבות שהובטחו למפלגות החברות בקואליציה. לפי ההערכות, הכנסות המדינה מהמס על הפנסיות יגדלו בכ-700 מיליון ש"ח – 700 מיליון ש"ח שישולמו ע"י הפנסיונרים, החל משנת 2025 והלאה.
במי יפגע ביטול הטבת המס לפנסיונרים?
במשרד האוצר טוענים כי מי שמנצלים את הפטור הקיים כיום על הקצבה הפנסיונית הם בעיקר בעלי ובעלות הסדרים של פנסיה תקציבית או פנסיה ותיקה – מפני שהסכומים המצטברים בקרנות הפנסיה החדשות לא גבוהים מספיק כדי לעבור את תקרת הפטור. יחד עם זאת הטענה כי הפטור הוא רגרסיבי ומשרת בפועל רק בעלי פנסיות גבוהות לא בהכרח עומדת במבחן המציאות: גם פנסיונרים עם קצבאות צנועות יותר ייאלצו לשלם סכומים גבוהים יותר למס הכנסה
עוד חשוב לזכור שמדינה אמורה לעמוד בהתחייבויות שלה לאזרחים. תיקון 190 משנת 2012 הוא תוצר של הסכם שעליו חתמו ההסתדרות, המעסיקים והאוצר – כאמור במטרה לעודד את הציבור לחסוך לפנסיה (על-מנת שהעול לא ייפול על כתפי המדינה). כעת עומדת הממשלה הנוכחית להתנער מהסכם חתום – ולפגוע גם בפנסיונרים לעתיד וגם במי שכבר יצאו לפנסיה ותכננו את אופן משיכת הכספים בהתאם להבטחה להעלות את שיעור הפטור ב-2025.
פגיעה גם במי שמקבל פנסיה וממשיך לעבוד
בעידן הנוכחי ישראלים רבים ממשיכים לעבוד גם אחרי גיל הפרישה מעבודה (שעומד על 67 לגברים, ומועלה בהדרגה מ-62 עד ל-65 אצל הנשים). יש לכך כמה וכמה סיבות, ובהן הרצון להרגיש חיוניים וגם כמובן הרצון לשפר את המצב הכלכלי.
חשוב לציין כי שגם ציבור זה, של מי שמקבלים פנסיה ובמקביל מתפרנסים מעבודה, ייפגע עקב החלטת הממשלה על ביטול הטבת המס. במקרים רבים פנסיונרים אלה זכאים לפטור חלקי ולא מלא, והעלאת שיעור הפטור ב-2025 הייתה אמורה להעביר אותם למצב של פטור מלא. כעת, בגלל הקפאת המתווה (הקפאה שלא נקבע לה מועד סיום, כך שהיא עלולה להפוך לביטול מוחלט של העלאת תקרת הפטור ממס) הם ימשיכו לשלם מס הכנסה על הקצבה הפנסיונית לכל חייהם – וההכנסה הפנויה תקטן, דווקא בגיל שבו כל שקל משמעותי.
איך להיערך לקראת הביטול ולהבטיח פנסיה אופטימלית בכל מקרה?
ביטול הטבת המס לפנסיונרים מחייב היערכות מתאימה. בפרט תקפה ההמלצה הזו לבעלי חסכונות פנסיוניים גבוהים יחסית, מפני שעבורם ההבדל בין פטור על 52% מתקרת הקצבה המזכה לבין פטור על 67% מתקרת הקצבה המזכה משמעותי במיוחד – אבל גם לבעלי חסכונות ממוצעים חשוב מאוד להיערך לקראת גיל הפרישה מעבודה מכל הבחינות.
בהקשר זה חשוב לזכור שעם היציאה לפנסיה מתקבלות החלטות משמעותיות רבות. ביניהן, למשל, האם להוון חלק מהחיסכון ואם כן כמה ממנו. על-מנת להבטיח מיצוי מלא של החיסכון יקר הערך כדאי לפנות לעזרת אנשי מקצוע מתאימים, שכן אין תחליף לידע עדכני ומקיף. באג'נדה תמצאו מומחים בעלי רישיון פנסיוני וניסיון רלוונטי נרחב, שיסייעו לכם להבין כיצד יש להתנהל בכל מצב.